Vissza

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek 0800 - 1800-ig

Spórolás a benzinnel - vagyis az üzemanyag-kímélő vezetés alapszabályai

  • 1. Ha gyorsítunk, érdemes nagyobb fokozatba kapcsolni. Ilyenkor szélesre nyílik a pillangószelep, a motor kevesebb üzemanyagot használ és ezért gazdaságosabban tud üzemelni. Már 50 km/h fölött érdemes az ötödik sebességbe kapcsolni.


  • 2. Ügyeljünk a kuplungra! Ha egyenletes úton haladunk és nincs szükség a hirtelen és gyors fékezésre, ne nyomjuk ki a kuplungot, hanem a gáz elengedésével hagyjuk, hogy a természetes motorfék fékezze le a kocsit, mert ilyenkor nem fogyaszt felesleges benzint az autónk. Ha már előre látjuk, hogy pirosra fog váltani a lámpa, vegyük le a lábunkat a gázpedálról, így motorfékkel segítjük a fékezést.


  • 3. Figyeljünk a követési távolságra! Ha betartjuk a követési távolságot, nem kell olyan gyakran fékeznünk, nem használjuk annyit a kuplungot, így benzint és pénzt takarítunk meg.


  • 4. A sebességkorlátozásokat nem csak a rendőrségi bírság elkerülésének érdekében érdemes betartani. Egy 120 km/h sebességgel haladó jármű akár 15 százalékkal is kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint ha 140-nel menne.


  • 5. Az autóban található extrákat, például a kényelmet szolgáló berendezéseket, mint az ülésfűtés vagy a klíma, a motor által elégetett benzin látja el energiával. Ezeket a kiegészítőket ne hagyjuk a kellő időnél tovább bekapcsolva, mert hosszú távon akár több liter üzemanyagot is felemészthetnek.

 

 
 
 

Fel

emelő emelő emelő auto